Agritektura – Agritecture – Agritechture
przez Agnieszka Synowiec
Za estetyczno-funkcjonalną stronę zielonych miast odpowiada współcześnie agritektura (ang. agritecture), nowe pojęcie będące mariażem rolnictwa z architekturą miejską (agriculture & architecture). Agritektura wprowadza rolnictwo do przestrzeni miejskiej, celem kreowania zrównoważonego środowiska przyjaźniejszego mieszkańcom miast i wytwarzania w mieście żywności.
Kolejnym celem jest poprawa wzrostu roślin wewnątrz budynków, poprzez wykorzystanie zalet nowoczesnych systemów optymalizacji wzrostu i zagęszczenia roślinności w pomieszczeniach (oświetlenie, hydroponika, aeroponika) oraz budowania mikroklimatu na zewnątrz budynków. Agritektura powszechnie wykorzystuje żywe ściany i pionowe ogrody, aby zmaksymalizować wykorzystanie przestrzeni miejskiej.
W Sztokholmie, w dzielnicy Kungsholmen, Owe Pettersson rozpoczął agritekturową inicjatywę w podziemiach 27-piętrowego wieżowca, na powierzchni 604 metrów kwadratowych. Start-up nosi nazwę „Plantagon”. Pettersson uprawia w sztucznym podłożu wysokowartościowe produkty spożywcze - głównie sałaty i zioła, z przeznaczeniem dla restauracji miejskich. Woda dla roślin jest dawkowana z wysoką precyzją, a jej nadmiar odzyskiwany z powietrza, celem minimalizacji strat.
Rośliny są doświetlane specjalistycznymi lampami LED. Energia tracona w procesie w postaci ciepła, jest odzyskiwana w około 70 procentach i wspomaga system ogrzewania biurowca znajdującego się powyżej farmy. Z kolei tlen, wytwarzany przez rośliny w procesie fotosyntezy, będzie przesyłany pracownikom biurowym za pośrednictwem klimatyzatorów.