Elżbieta Pytlarz

Elżbieta Pytlarz

dr inż. Elżbieta Pytlarz – adiunkt naukowo-dydaktyczny w Instytucie Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zajmuje się wyjaśnieniem ekspansji Descurainia sophia na pola uprawne, a także wnioskowaniem w zakresie oddziaływania na zapas nasion w glebie i regulowaniem zachwaszczenia. W kontekście gospodarczym analizuje konkurencyjność chwastów wobec roślin uprawnych. Ponadto poszukuje skuteczniejszych, prośrodowiskowych rozwiązań agrotechnicznych uprawy pszenicy po sobie, pozwalających uzyskać wysoki i jakościowy plon ziarna.

Lista wpisów tego autora:

Niebezpieczny jednoliścienny tercet w zbożach ozimych

przez Elżbieta Pytlarz

W zbożach dominują chwasty dwuliścienne, ale ...

czytaj więcej

Natarcie chwastów odpornych na herbicydy…

przez Elżbieta Pytlarz

Zaufanie producentów rolnych do środków ochrony roślin doprowadziło do pojawienia się chwastów odpornych na herbicydy...

czytaj więcej

Zjawisko fotoblastyzmu a zachwaszczenie

przez Elżbieta Pytlarz

Kiełkowanie i pojawienie się chwastów na polach uprawnych zależy od wielu czynników, między innymi od światła ...

czytaj więcej

Czy biostymulatory wpływają na kiełkowanie i wschody chwastów?

przez Elżbieta Pytlarz

Aby odpowiedzieć na to pytanie wykonano trzy eksperymenty ...

czytaj więcej

Biostymulatory – doping dla roślin?

przez Elżbieta Pytlarz

Coraz częściej spotyka się pogląd o możliwości wykorzystania biostymulatorów jako jednego z elementów integrowanej ochrony roślin ...

czytaj więcej

Uprawa zbóż po sobie – częsta praktyka w rolnictwie

przez Elżbieta Pytlarz

Z monokulturami zbożowymi możemy spotkać się głównie w wielkoobszarowych gospodarstwach ...

czytaj więcej

Stulicha psia – chwast ruderalny na polach uprawnych

przez Elżbieta Pytlarz

Optymalizacja warunków siedliskowych roślin uprawnych sprzyja przenikaniu na pola chwastów z innych siedlisk, w tym także z miejsc ruderalnych ...

czytaj więcej

Wróć

Serwis wykorzystuje ciasteczka (cookies). Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. czytaj więcej